september 16, 2014 Comments (1) Marathons

Trans Schwarzwald 2014

Voor het eerst dit jaar heb ik mij zelf opgegeven om deel te nemen aan de Vaude Trans Schwarzwald. Dit betekent direct mijn eerste meerdaagse mountainbike ervaring in competitie verband. Voordat ik mijn eigen belevenissen verder uit de doeken doe eerst een introductie van dit goed georganiseerde Duits evenement.

Gezellig 5 daags evenement

De Trans Schwarzwald (TS) vindt elk jaar plaats in de in de tweede week van augustus, standplaats het ‘ Zwarte Woud’. Normaal gesproken zou je dus kunnen zeggen dat de TS een mooi weer meerdaagse is. Helaas viel dat dit jaar tegen, maar daarover later meer. Wat de TS kenmerkt is dat het naast een sportief evenement heel gezellig en goed georganiseerd is. Althans dat is zoals ik het heb ervaren.

Goed georganiseerd bleek met name uit de slaapaccomodaties en gezelligheid was er tijdens het gezamenlijk eten en drinken. Daarnaast werden elke avond de dag en overall klassementsleiders gehuldigd en ontvingen de nummers een in het klassement hun truien. Kortom de TS kenmerkt zich dat zowel getraind als ongetraind, proffesioneel en amteur met elkaar praat, eet en natuurlijk fiets. Dat maakt de TS echt uniek.

Startplaatsen

De TS stelt in totaal 550 startplaatsen beschikbaar. Dit aantal is in 2014 helaas niet bereikt. Mede doordat er enorm veel keuze is op het gebied van mountainbike meerdaagse. Tijdens de TS doen er elk jaar wel een aantal wereldtoppers (zowel bij de mannen als bij de vrouwen) mee, zo ook in 2014. Bij de vrouwen waren o.a.de Nederlandse dames Sanne van Paasen (bekend van het professioneel veldrijden) en Hielke Elferink proffesioneel mountainbikster van de partij. Bij de mannen deden wereldtoppers mee als: Markus Kaufmann, Tiago Ferreira en Simon Stiebjahn. Kortom ik als ameteur mocht starten tussen de absolute wereldtop. Toch leuk om een keer mee te maken.

Etappes

De TS wordt gekenmerkt door 5 relatief korte etappes maar daar tegenover staan dan wel een redelijk aantal hoogtemeters. Kort betekent dat de etappes een lengte hebben tussen de 68 en 72 km en gemiddeld genomen bevatten deze etappes zo’n 2100 a 2200 HM. In totaal leg je in vijf dagen een afstand af van zo’n 350 km en 10.790 hoogtemeters. Kortom er wordt aardig geklommen deze 5 dagen. Daarbij moet wel gezegd worden, voor het echt (klimwerk) moet je niet bij de TS zijn. Dan kun je beter een TransAlp rijden. Hier leg je in ongeveer 8 dagen zo’n 19.000 tot 21.000 hoogtemters af.

De etappes van 2014 zagen er als volgt uit:

Etappe AfstandHoogtemeters
Pforzheim – Bad Wilbad72 km2130 hm
Bad Wilbad – Freudenstadt68,5 km1600 hm
Freudenstadt – Bad Rippold Sauschapbach68 km2460 hm
Bad Rippoldsau Schapbach – Schapbach Sasbachwalden72 km2330 hm
Schapbach Sasbachwalden – Offenburg67,5 km2270 hm

 

Etappe 1: Pforzheim – Bad Wilbad, 72 km, 2130 hm

De eerste etappe van de TS was een lekkere starter. Niet extreem lang voor een eerste etappe (je bent namelijk nog fris) en qua hoogtemeters prima te verteren. Het mooie van het zwarte woud is dat de klimmen behoorlijk lang zijn en over het algemeen niet super steil. Er zitten een aantal steile stukken tussen maar dat is meer uitzondering dan regel. Daarnaast staat zo’n beetje geheel Duitsland bekekent om haar schotterpaden en weinig technische trails. Dat gold voor de eerste etappe van de TS zeker. Echter kwam daar in latere etappes absoluut verandering in.

Al met al was de eerste etappe een mooie niet al te zware rit. Tijdens deze eerste etappe kregen we prachtige vergezichten voorgeschoteld. Het Zwarte Woud is een prachtig gebied bevat van veel groen is bosrijk en heeft schitterende wijnvelden.

Etappe 2: Bad Wilbad – Freudenstadt, 68,5 km, 1600 hm

De tweede etappe van TS was meer een wielerwedstrijd dan een mountainbikewedstrijd. De toppers reden deze etappe met een gemiddelde van 30 per uur, dat zegt genoeg. Daarnaast bestond de tweede etappe uit het minst aantal hoogtemeters en veel verhard. Al met al was de tweede etappe niet een heel spannende. Herstellen zat van de eerste dag zat er alleen niet bij door de extreem hoge snelheden die werden gehaald.

Etappe 3: Freudenstadt – Bad Rippold Sauschapbach , 68,5 km, 2460 hm

De derde etappe (Koninginnnerit) van TS was er een om de vingers bij af te likken. Met bijna 2500 hoogtemeters over een lengte van 68,5 kilometer was deze etappe de zwaarste van de vijf. Maar wat deze etappe vooral mooi maakte waren de spectaculiare singeltracks. Prachtige afdalingen op smalle singeltracks. Als je naast je keek zag je de afgrond 10 meter lager liggen. Daarnaast waren er tracks te vinden met prachtige flowy bochten, wortels en stenen. Al met al was de derde etappe er een die je niet snel verwacht in Duitsland. Kortom volop genieten.

Etappe 4: Bad Rippold Sauschapbach – Schapbach Sasbachwalden, 72 km, 2330 hm

Wederom een prachtige etappe. Wellicht nog wel mooier dan de derde. In deze etappe zaten verschillende singeltracks en was tevens de mooiste, langste en meest spectaculiare singeltrack van de hele TS opgenomen. Een 5 km lange afdaling door de bossen van het Zwarte Woud. Naast mooie afdelingen was deze etappe ook voorzien van pittige steile klimmen oplopend tot soms wel 25%. Al met al was etappe vier er een om niet snel te vergeten.

Schapbach Sasbachwalden –  Offenburg, 67,5 km, 2270 hm

De finale en allerlaatste etappe van de TS was niet een erg lange etappe maar wel een flink zware. Tijdens de laatste etappe werden ons prachtige vergezichten voorgeschoteld en reden wij lange stukken tussen de Duitse wijnvelden. Uiteindelijk zat het venijn van deze etappe hem in de staart. Met flinke steile en lange klimmen werd finale een ware slijtageslag. al met was het, mede gezien het weer, (eindelijk geen regen) een prachtige etappe en een hele mooie afsluiting van een geweldig evenement.

Trans Schwarzwald Sport 1 reportage

 

One Response to Trans Schwarzwald 2014

  1. Peter M. schreef:

    Mooie rapportage. Zag er
    spectaculair uit. Kreeg spontaan zin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spring naar toolbar