september 17, 2014 Comments (0) MTB

Thule Europower 916

In de categorie: ik heb hem zelf ook, een review over de fietsendrager van Thule de Europower 916. Deze solide iets wat zware fietsendrager is een absolute topper in het assortiment van Thule. Waarom? Als gezegd is het een solide drager welke ook in staat is om electrischefietsen te vervoeren. De Europower is handig in gebruik en niet onbelangrijk erg stabiel. Dit is vooral merkbaar tijdens bijv. heftige weersomstandigheden zoals sterke wind. De fietsen blijven stabiel op de drager zitten en zwengelen niet hardnekkig heen en weer zoals je dat weleens ziet bij andere fietsendragers.

Thule 916 europower

Gewicht en materiaal

De Thule Europower is gemaakt van sterke en duurzame materialen. De drager voelt stevig aan en kan absoluut tegen een stootje. Dit is tevens het nadeel van de Europower omdat dit de fietsendrager zwaar maakt. De drager weegt zo’n 18.9 kilo is daarom niet eenvoudig te tillen of te verplaatsen. Houd hier dus rekening mee bij eventuele aanschaf. Uiteraard zorgt dit gewicht weer voor een stabiele drager, lichter materiaal zorgt namelijk voor minder stabiliteit.

Bevestiging & gebruiksgemak

De Europower 916 is gemakkelijk te bevestigen op de trekhaak. Door middel van een bevestigingshendel (welke je naar voren moet halen) plaats je de kogel op de haak. Daarna trek je de hendel naar benden en de drager is bevestigd. Tijdens het naar beneden trekken van de hendel kun je de drager nog stellen (naar links of naar rechts) zodat deze goed is uitgelijnd met de auto. Mocht je na het bevestigen van de Thule Europower nog bij de kofferbak willen dan is dat geen enkel probleem. De fietsendrager is namelijk voorzien van een erg makkelijk en degelijk kantelmechanisme. Door je voet onder op het zwarte hendel te plaatsen (voorzien van het Thule logo) en naar benden te duwen kantelt de drager. Hierdoor kun je eenvoudig bij de kofferbak. Het mooie is dat dit werkt met en zonder fietsen op de drager. Een absoluut pluspunt wat mij betreft.

Overige specificaties

De Thule Europower 916 bevat een 7 polige stekker. Deze is echter ook om te bouwen naar een 13 polige stekker maar hier heb je wel een aparte adapter voor nodig. Wat betreft de bevestiging van de fietsen en de afstand tussen de fietsen is deze als volgt. Tussen de fietsen zit een ruimte van 25 cm. Mijn ervaring is dat dit ruim voldoende is om twee fietsen comfortabel naast elkaar te zetten.

Zelf heb ik vaak een combi van de mtb (29 er) en racefiets. Maar twee mountainbikes, racefietsen of electischefietsen past ook prima. Wanneer de fietsen in de goot geplaatst zijn kun je de fietsen op de volgende wijze vast zetten. Aan de achterbeugel van de drager bevestig je de klemarmen (korte en lange). De korte arm gebruik je voor de fiets die het dichts op de achterbeugel zit en de lange klemarm gebruik je voor de fiets die het verst van de achterbeugel verwijderd is. Vast zetten is een fluitje van een cent.

Heb je altijd dezelfde fietsencombinatie op de drager staan, plaats dan op de achterbeugel stickers waar de korte en lange klemarm zitten. Op die manier heb je op voorhand altijd de juiste afstelling en zit je niet elke keer opnieuw de armen af te stellen.

Tot slot bevat de Thule naast klemarmen ook nog handige pompgespen. Wanneer de fietsen zijn geplaatst bevestig je deze gespen over de velgen en kun je door middel van het pompsysteem de gespen strak zetten. Hierdoor staan de fietsen super stabiel. Zelf gebruik ik nog een extra sjorband wat eigenlijk overbodig is.

Samenvattend

Al met al is de Thule Europower 916 een gemakkelijke en stabiele fietsendrager. De Europower biedt gemak dmv het kantelsysteem de pompgespen . Verder is de Thule 916 Stabiel door dat fietsen tijdens extremere (weers)omstandigheden of plotseling remmen toch rustig op de drager te blijven staan. Wel zorgt deze stabiliteit er voor dat de Thule Europower zwaarder is dan andere dragers.

Alle eigenschappen op een rij (bron: Thule)

  • Maximaal laadgewicht 60 kg
  • Kantelbaar
  • 7-polig (dmv een adapter 13 polig te maken)
  • Gwicht 18,9 kg
  • Afstand tussen de wielgoten 25 cm
  • Fietsen en drager afsluitbaar
  • Geschikt voor electrische fietsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spring naar toolbar