november 25, 2014 Comments (1) Beginnershoek

Strava: durf jij de challenge aan?

Ben jij al bekend met Strava? Gerbuik je deze website of app nog niet maar ben je wel nieuwsgierig, lees dan vooral verder. Strava is namelijk een hele leuke en handige website om jouw fiets of hardloopprestaties te vergelijken met die van jouw concurrenten, vrienden, familie, etc. In onderstaand voorbeeld ga ik er vanuit de je al een Strava account hebt. Om gebruik te maken van Strava is dat namelijk noodzakelijk. Aanmelden kun je hier

Wat is Strava?

De werking van strava is als volgt. Stel jij rijdt een mtb toertocht of marathon. Daarnaast maak je gebruik van een Garmin, Mio of ander navigatiesysteem om de route te tracken, gem. snelheid te zien, etc. Nadat je de toertocht of marathon hebt gereden weet je precies wat je gem. snelheid is geweest, maar zie je niet hoe snel je gereden hebt  ten opzichte van anderen. En dat is precies wat Strava doet.

Strava vergelijkt namelijk jouw prestaties tegenover die van jouw vrienden, concurrenten of onbekende. Deze vergelijking ontstaat op basis van vooraf bepaalde (door jou of anderen) segmenten. Een segment kan een parcours zijn, gedeelte van een route of een klim / afdeling. Op basis van dit segment wordt automatisch bepaald wie de snelste man of vrouw is voor dat specifieke segment en zich tot King of Queen of the mountain mag kronen. Ook wel KOM genoemd.

Hoe het werkt?

Upload na je training, toertocht of wedstrijd het bestand op de website van Strava. Wanneer je Garmin verbonden is met je computer kun je het bestand vanaf je Garmin uploaden. Wat er daarna gebeurt is dat Strava jouw prestaties vergelijkt met die van anderen zoals beschreven. Uiteindelijk stelt Strava een leaderbord met een klassement op met alle deelnemers voor dat specifieke segment.

Segmenten worden door gebruikers van Strava toegevoegd. Zelf kun je uiteraard ook segmenten toevoegen die nog missen. Ben je ergens King of Mountain en wordt er een snellere tijd neergezet door een ander? Srava stuurt je een mail waarin je wordt geïnformeerd en uitgedaagd om je tijd aan te scherpen.

Followers en kudo’s

Naast de competitie die je aangaat met alle andere Strava-gebruikers kun je ook mensen volgen en deze mensen “kudo’s” geven voor hun prestaties. Zo blijf je op de hoogte van de sportactiviteiten en kun je laten weten dat je de inspanningen van je mede-sporters waardeerd. Verder biedt Strava de mogelijkheid om zelf routes te maken (bijv. woon-werk verkeer) of routes die je in het buitenland kunt rijden.

Bekende Nederlanders

Strava is ook onder Nederlandse topwielrenners en mountainbikers niet onopgemerkt gebleven. Zo zijn o.a. Laurens Ten Dam, Niki Terpstra, maar ook Lars Boom en Bart Brentjes, etc. aangesloten op het Strava Netwerk. Je kunt je daarom meten met de groten der aarde. Kortom ben jij net zo snel op Cauberg als Laurens Ten Dam, of rijd jij in het spoor van Bart Brentjens tijdens zijn challenge? Sluit je aan bij Strava en je weet snel waar jij staat.

Durf jij de uitdaging aan en word jij de nieuwe King of Queen of de mountain?

 

One Response to Strava: durf jij de challenge aan?

  1. Wiebe schreef:

    Ik hoor vanalles over kudos maar niet hoe je dat geeft op de Strava site welk icoontje od gebruik je daarvoor?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spring naar toolbar