december 15, 2014 Comments (0) MTB

Stages power meter

Steeds vaker hoor je dat wanneer je echt progressie wilt boeken met trainen je aan de slag moet met vermogensmeters. In dit artikel staan we stil bij het Amerikaanse merk Stages Power meter. Binnenkort volgt in deze serie een uitleg over hoe jij jouw prestaties kunt beinvloeden door te trainen met power meters.

Stages Power Meter

wordt gemiddeld beoordeeld met een 7.2/10, gebaseerd op 20 beoordelingen van gebruikers.

Het Amerikaanse merk stages heeft een vermogensmeter ontwikkeld die men aan de linkercrankarm kan bevestigen. Deze crankarm stuurt dmv van ANT of Bluetooth gegeven naar de basis-unit. Uit deze basis-unit kunnen de gegevens worden gelezen en kan progressie en ontwikkeling worden gemonitord.

De techniek van de Stages power meter

Er zijn verscheidene powermeters op de markt te vinden voor verschillende type rijders, zowel racefietsers, mountainbikers en zelf downhillers. Zo is er de powertap, welke het vermogen meet vanuit de naaf en SRM die dat doet vanuit de crank. Stages echter heeft voor een andere variant gekozen. Hierbij wordt de bestaande crankarm vervangen voor die van de stages powermeter. Gezien het grote assortiment van stages zijn er vele compatible armen beschikbaar. O.a. de Shimano Ultegra 6800, SRAM GXP en Dura-Ace 9000.

Aangezien alleen de link crankarm vervangen wordt, vraag je je wellicht af hoe stages het totaal geleverde vermogen meet? De linkzijde wordt verdubbeld. Uit testen en onderzoeken is gebleken dat het verschil in vermogen, althans bij de meeste renners, nagenoeg nihil is. Bij toprenners daar in tegen kan dat verschil veel groter zijn. Maar Stages heeft er voor gekozen om voor zowel het linker als rechterbeen een gelijke waarde aan te houden.

Formaat, gewicht en materiaal

Het formaat van de Stages powermeter even als het gewicht zijn laag. Met een afmeting van 65x30x10 en een gewicht van 33 gram deze powermeter een van de lichtste in zijn soort. Het gebruikte materiaal, polycarbonaat, is erg duurzaam, sterk en flexibel. Dit komt de levensduur van de crankarm / powermeter ten goede. In de powermeter zelf zit een vervangbare CR 2032 knoopcelbatterij in. Zoals eerder aangegeven zit er in de crankarm een bluethoot en ANT+ aansluiting die communiceren naar en met de basis-unit. Een basis-unit is in dit geval een Iphone, Garmin Edge 810 of Edge 1000.

Het vermogen van stages

De meet methodiek van Stages wordt gedaan met behulp van rekstrookjes. Dit zijn elektronische componenten waarmee de mate van vervorming van het materiaal kan worden gemeten. Een rekstrookje meet een eendimensionale rek. Wat de Stages power meter uiteindelijk doet is het berekenen van de kracht die is geleverd op het apparaat (vermogen). Dit vermogen kan tot +/- 2% nauwkeurigheid worden berekend over gemeten vermogen van het linkerbeen. Niet alleen het vemogen wordt bij de powermeters van Stages gemeten maar ook de cadans. Hiervoor zijn geen extra accessoires nodig. Cadans wordt namelijk gemente door versnellingssensoren of cadansmagnenten.

Voordelen en nadelen

In de eerste plaats een voordeel is de bevestiging van het crankarm. Het vervangen van je huidige crankarm voor die van een Stages power meter is een fluitje van een cent. Tevens leidt dit voordeel tot een klein nadeel. Het zit namelijk aan je frame gemonteerd en is hierdoor niet meer uitwisselbaar. In tegenstelling tot de powertap welke in de naaf is verwerkt. Hier is het een kwestie van de wielen in het andere frame plaatsen.

Verder is een belangrijk voordeel van de powermeter zijn prijs en gewicht. Dit in vergelijking met de concurrenten die een hogere prijs voeren en waarvan het gewicht meestal ook hoger is.Tot slot wordt zoals eerder benoemd crankarm alleen aan de linkerzijde gemonteerd en wordt het vermogen van het linkerbeen verdubbeld. Deze uitkomst gaat wellicht niet voor iedereen op. Echter is de betrouwbaarheid uit onderzoeken en testen erg hoog gebleken.

Stages power meter review

Onlangs is op bikerader een test gedaan met de stages power meter. Hun conclusie is: een geweldige trainingstool met een aantal beperkingen maar voor een schappelijke prijs.

Als voordelen noemen zij:

  • Degelijke vermogensmeter
  • Lage kosten
  • Makkelijk in gebruik
  • Licht gewicht

Als voordelen noemen zij:

  • Alleen de linkercrank meet vermogen
  • Baterrij issues, snel leeg
  • Soms een zwak blue tooth signaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spring naar toolbar