juni 13, 2013 Comments (1) Beginnershoek

Mountainbike uitrusting

Als mountainbiker moet je naast de aanschaf van een nieuwe dan wel tweedehands mountainbike, ook veel andere zaken aanschaffen. Daarbij kun je o.a. denken aan mountainbike kleding, maar ook schoenen, tools en gereedschap. Verder is voldoende drinken geen overbodige luxe. Veel mountainbikers zie je daarom rijden met een rugzak op hun rug. Zo’n rugzak ook wel camelback genoemd is vooral handig wanneer je lange tochten aflegt. Om jou als beginnend mountainbiker verder op weg te helpen, vind je hier een overzicht met must haves die goed van pas komen tijdens het mountainbiken. Voor de duidelijkheid hebben wij het hier over mee te nemen tools, e.d. Voeding, kleding, schoenen e.d. behandel ik later.

Welke mountainbike uitrusting neem je onderweg allemaal mee?

Voordat je op pad gaat (bijv. voor een lange trip) of meerdaagse is het zaak je goed voor te bereiden. Dit doe je door heel gericht na te denken welke onvolkomenheden er gedurende je mountainbike tocht(en) allemaal kunnen optreden.

MTB Uitrusting tegen lekke banden

Heel simpel maar oh zo waar, ondanks dat je stevige banden hebt met grof profiel kunnen ook deze banden lek. En in een nog erger geval rijd je niet lek, maar krijg je een snake bite of te wel een scheur /snee in de buitenband. Voor de eerste situatie is het niet zo’n probleem mits je de juiste tools bij je hebt zoals: bandenlichters, plakkers, etc. Verder is een schuurpapiertje en lijm geen overbodige luxe.

Ik ga er vanuit dat iedereen weleens een band heeft geplakt. Hoe je deze lijmt e.d. zal ik hier dan ook niet verder toelichten. Wel is het goed om te vermelden dat je naast het aanschaffen van plakspullen ook altijd een reserve binnenband meeneemt. Mocht je bijv. een wedstrijd rijden of geen geschikte plek hebben om je band te plakken (duurt namelijk langer dan je binnenband vervangen) dan kun je er snel een nieuwe binnenband inleggen.

Snake bite

De term snake bite is al even voorbij gekomen. Waar het kort gezegd op neer komt is een snee/  scheur in je buitenband. Dit is natuurlijk flink balen aangezien je niet zomaar een nieuwe reserve buitenband bij je hebt. Heb je dat wel, dan ben je waarschijnlijk een van de grote uitzonderingen. Toch kun je ondanks een snake bite nog verder fietsen. Hoe zul je denken? De truc of oplossing is om een stuk buitenband af te knippen (van ongeveer 5 a 10 centimeter) en deze altijd met je mee te nemen.

Mocht je onverhoopt een scheur / snee in je buitenband hebben en de scheur is niet dermate groot heb je dus een redmiddel. Wat je doet,  op de plek waar de snee of scheur zit  is het volgende, je legt de oude buitenband over de scheur of snee heen. Dit zorgt voor een extra rubberen laag. Daar overheen komt weer je binnenband die de boel aandrukt en op zijn plek houdt. Voordeel is dat je weer door kunt fietsen echter hebben wij het hier wel over een noodoplossing. Zelf heb ik deze oplossing meerdere keren toegepast en door deze oplossing gewoon door kunnen rijden. Nadat je weer op de plaats van bestemming bent luidt het advies altijd nieuwe band erop.

Toolkit

Elke mountianbiker, zeker diegene die al langer biked, heeft dit altijd in zijn of haar mountainbike uitrusting zitten. We hebben het hier over een toolkit. Een toolkit is een handig hulpmiddel waarin belangrijke zaken heel compact in een tooltje zitten. Daarbij kun je denken aan inbussleutels, kettingpons, etc. Mocht er onverhoopt een boutje los trillen dan kun je deze aandraaien. Breekt je bidonhouder, kun je deze gemakkelijk losdraaien en tijdelijk verwijderen.

Onverwachts een kettingbreuk? Met de kettingpons zorg je ervoor dat je instaat bent om je ketting weer te reviseren zodat je alsnog kunt doorrijden. Al met al kun je als mountainbiker niet zonder toolkit. Zorg daarom altijd dat je deze met je meeneemt om eventuele onvolkomen heden te voorkomen.

Camelback

Al eerder kort benoemd maar een camelback of waterzak is een handig hulpmiddel van mountainbikers die vooral lange afstanden afleggen. Met een camelback zorg je er namelijk voor dat je altijd ruimvoldoende water met je meedraagt (er zijn zakken met een inhoud van 3 tot 4 liter). Naast het meenemen van veel water biedt een camelback ook heel veel ruimte om extra materiaal mee te nemen. Je hebt voldoende plek om je tools, kleding (regenjas, windstopper, etc.) op te bergen. Daarnaast kun je gemakkelijk reserve binnenbanden meenemen en niet te vergeten het extra stukje buitenband. Daarnaast heb je met een camelback ruimvoldoende plek voor voedsel zoals gelletjes, repen en wellicht pannenkoeken of brood.

Overige benodigdheden

Hand pomp

Zeker handig om mee te nemen tijdens een lange of eigenlijk elke tocht is natuurlijk een fietspomp (handpomp). Zorg er voor dat deze lekker klein en compact is. Er zijn vele bekende en kwalitatief hoogwaardige fietspomp op de markt te vinden. Een bekend merk en goed merk is o.a. Lezyne. Deze pomp heeft een erg handig hulpstuk waarmee je snel en gemakkelijk je lekke band kunt oppompen. Voordeel verder van deze pomp is dat je het slangentje, wat je aan je pomp en ventiel moet bevestigen, apart op je ventiel kunt draaien. Hiermee voorkom je dat je ventiel krom trekt.

Speedlink

Een pons is al voorbij gekomen als hulpmiddel tijdens een gebroken ketting. Nog makkelijk en efficiënter is een speedlink. Een speedlink is een verbindingsstuk wat beide zijde van de ketting met elkaar verbind. Bij het aanschaffen van een speedlink dien je wel rekening te houden met het aantal speeds van jouw ketting. Een 10 speed ketting heeft een speedlink van 10 speed nodig . Let wel op dat het bevestigen van een speedlink soms lastig kan zijn. Hiervoor zijn aparte tangen te verkrijgen alleen zijn deze wat groot om onderweg mee te nemen. Hier een is wellicht een oplossing voor namelijk de volgende.

Wanneer je de speedlink hebt bevestigd, draai je de ketting naar benden. Dit betekent dat de speedlink onder aan de ketting komt te zitten. Houdt nu je remmen in en zet vol kracht op de pedalen. Hierdoor komt de ketting op spanning en hoor je de klik (kortom de speedlink) is volledig geschakeld. Deze methode kun je wat lastiger alleen uitvoeren. Hopelijk ben je in dit geval met z’n tweeën.

Olie

Olie zul je wellicht denken? Toch is dit erg handig en prettig om mee te nemen op lange tochten. Het is niet perse noodzakelijk om een hele bus of fles mee te nemen, maar wellicht een klein beetje in een klein flesje. Waarom is dit handig? Neem de BB challenge afgelopen jaar (2012). Een grote natte bende waarin alles vast liep. Zand en water maakt een combinatie die alle olie uit je ketting verdrijft. Op gegeven moment krijg je bijv. chain suck of loopt je ketting volledig vast. Door dan je ketting goed schoon te maken (voor zover mogelijk) en opnieuw te oliën maakt dat alles weer soepel loopt en je weer verder kunt rijden.

En verder?

Uiteraard zijn er nog tal van andere zaken te verzinnen om mee te nemen maar voor mij zijn dit in ieder geval zaken die ik standaard meeneem tijdens het fietsen. Mis je wat of heb jezelf nog aanvullende tips dan hoor ik dat uiteraard graag. Succes met het biken en wellicht succes met de aanschaf van bovenstaande. Mocht je nog vragen hebben laat het mij dan weten door een facebook bericht achter te laten!

One Response to Mountainbike uitrusting

  1. Samantha schreef:

    Hallo,ik neem ook altijd spanbandjes,kleine ehbo kitje en plakband mee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spring naar toolbar