maart 26, 2013 Comments (1) MTB tips

Mountainbike kopen tips

Je kent het misschien wel, je wilt een nieuwe mountainbike kopen maar je weet absoluut niet waar te beginnen. Tal van merken, frames, vorken, remmen, etc. En dan heb je tegenwoordig ook nog eens de introductie van de 29er. Hoe weet je nu wat een geschikte fiets voor jou is en waarop moet je nu je keuze op baseren? Om je verder te helpen heb ik verschillende tips voor het kopen van een mountainbike.

Stap1: Doel

Waarvoor ga jij jouw mountainbike gebruiken? Rijd je af en toe in de bossen en gebruik je je mountainbike vooral recreatief? Of ben je van plan om er marathons / wedstrijden mee te gaan rijden? Rijd je veel of juist weinig? Zelfs door regen en modder, of ben je een mooi weer rijder? Kortom wat vraag jij van het materiaal van je mountainbike?

Tacx fietstrainers

Stap 2: Budget

Hoeveel geld heb je te besteden om jouw mountainbike te kopen? Heb je niet meer dan €1.000, geef dan je geld uit aan dat wat belangrijk is zoals afmontage. Heb jij veel meer te besteden, dan kun jij naast afmontage kijken naar factoren als gewicht, slijtage, etc. Mountainbikes zijn qua prijsklasse in ongeveer in vier categorieën in te delen:

 • €800 – €1.000
 • €1.000 – €2.000
 • €2.000 – €3.500
 • > €3.500+

Stap 3: 26er of 29er

Waar wil je rijden? Een 26er of toch liever een 29er? Om dit te bepalen zul je jezelf minimaal twee vragen moeten stellen. Met welk doel wil ik een mountainbike kopen? En wat voor een soort rijder ben ik?

 • Houd ik van technische trails?
 • Rijd je XC wedstrijden of juist marathons?
 • Ben je meer een toerrijder of wil je strijden voor de prijzen?
 • Is techniek een sterkte of juist een zwakte?
 • etc.

Voordelen 26er:

 • Bochtige singeltracks zijn absoluut in het voordeel van een 26er
 • Je bent wendbaarder, sneller stuurgedrag, snellere tractie (je zet aan en je remt, zet aan en remt, etc.)
 • Bij een 26er hoef je minder massa in beweging te brengen

Voordelen 29er:

 • Bij (lange) klimmen houd je je snelheid vast
 • Bij afdalingen zorgen de grote wielen voor een hoge snelheid en zijn wortels en oneffenheden geen enkel probleem

MTBfans tip:

Let bij een 29er vooral op de wielen. Ik heb zelf tijdens het testen ondervonden dat een superlicht carbonframe met zware wielen het nooit kan winnen van een aluminiumframe met lichte wielen.

Stap 4: Afmontage

Een van de belangrijkste aspecten waar je op moet letten bij het kopen van je mountainbike is de afmontage. Welk budget je ook te besteden hebt, schenk hier altijd aandacht aan en laat je goed voorlichten. De bekendste groepen van hoge kwaliteit zijn: (XT, XTR of SramXO of XX). De goedkopere varianten van eerder genoemde zijn: LX of SLX en van Sram X7, X9, etc. Ook hier is de keuze uiteenlopend en de prijsverschillen groot. Hoe duurder de groep hoe lichter het martiaal en slijtvaster het is. Andere onderdelen die horen bij afmontage zijn natuurlijk de voorvork, remmen, cranckstel, etc. Laat je goed voorlichten bij jouw fietsspeciaalzaak. Stel vragen met name op het gebied van onderhoud en eventuele kosten die komen kijken bij het vervangen van onderdelen.

Stap 5: Geometrie

De geometrie van je mountainbike heeft te maken met je zithouding en het comfort wat de fiets jou moet bieden. Gaat je voorkeur uit naar een kort frame of juist een wat langer frame? Kies je voor een sportieve houding of juist wat meer relaxt? Je zit houding is erg belangrijk en elke biker heeft andere wensen en eisen. Elk merk heeft een andere geometrie en biedt een ander zitcomfort. Hiervoor geldt maar een advies laat je meten en test veel!

Jouw maat

Een belangrijke aanvulling op de geometrie is dat je een mountainbike koopt die hoort bij jouw lichaam. Er zal verschillende tools en handigheidjes waarmee je kunt achterhalen welk frame geschikt is voor jou. De standaard verdeling ziet er over het algemeen als volgt uit:

Lichaamslengte Framemaat in inch
150 – 165 cm14 – 15”
165 – 170 cm15 – 16”
170 – 175 cm16 – 17”
175 – 180 cm17 – 18”
180 – 185 cm18 – 19”
185 – 190 cm19 – 21”
190 – 195 cm21 – 22”
195 – 200 cm22 – 23”

 

Bovenstaande tabel is een hulpmiddel. Om echt goed op de fiets te zitten geldt maar een advies: laat je opmeten bij jouw mtb specialist. Deze specialist meten de lengte van je armen, de lengte van je benen, etc. en stellen op die manier jouw nieuwe mountainbike perfect af Om dit te doen gebruiken zij speciaal meetapparatuur.

Stap 6: Testen

Nu je weet wat je wilt en je een selectie hebt gemaakt van geschikte mountainbikes zit er maar 1 ding op: testen!!! Je kunt nog zoveel kijken naar fietsen en hem zo laten opbouwen naar jouw wens het echte gevoel krijg je pas door te testen. Mocht je alleen kijken naar een 26er is mijn advies om zeker een 29er te proberen. Alleen al voor het gevoel en de rijervaring. Andersom geldt hetzelfde. Heb je nog helemaal geen mtb ervaring en zelf ook geen mtb (of mtb gereden) test dan in ieder geval beide varianten. Testen geeft je ongelooflijk veel inzicht.

Stap 7: Service

Service moet je zeker niet vergeten. Je koopt je mountainbike je loopt de winkel uit maar hoe zit het eigenlijk met de service. Wat valt er onder service?

 • Garantie op het frame
 • Servicebeurten
 • Gratis advies
 • Reparaties
 • Etc.

Zeker als jezelf niet veel verstand hebt van materialen e.d. is dit een belangrijk aandachtspunt. Weet wat je mag verwachten.

Stap 8: Vindt jouw dealer

Je hebt nu alle stappen doorlopen je weet welke mountainbike je wilt kopen, maar wat is nu een goede dealer? Natuurlijk heb ik mijn eigen referenties maar geldt dit ook voor jou? Wanneer je een fiets gaat kopen wil je natuurlijk het beste van het beste. Verder is het belangrijk dat er goed geluisterd wordt naar jouw specifieke wensen. Ook het gevoel van materiaalkennis, advies, etc. zijn belangrijk bij de keuze van een mtb dealer.

One Response to Mountainbike kopen tips

 1. Jan Broekgerrits schreef:

  Geachte HR.-Mevr. Wat ik erg jammer vind is dat er helemaal niet wordt gesproken over een 27,5 inch mountainbike
  terwijl daarvan toch ook behoorlijk veel fietsen van verkocht worden! Ik heb zelf een Bulls 27,5 XT afgemonteerd en deze fiets bevalt mij uitstekend. Misschien dat U hierover ook eens de eventuele voor en of nadelen kunt vermelden.
  En wat zeker niet onbelangrijk is, voor welke doelgroep is deze fiets geschikt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spring naar toolbar