maart 29, 2013 Reacties uitgeschakeld voor Mountainbike kleding MTB tips

Mountainbike kleding

Of je nu veel in de zomer of in de winter fietst, niets is zo belangrijk als goede kleding tijdens het mountainbiken. Natuurlijk vragen de omstandigheden, zoals het weer en de jaargetijden wel andere eisen van je kleding. Heb je in de zomer voldoende aan een( korte) fietsbroek, T-shirt en handschoen.In de winter zul je echt met meerdere lagen moeten rijden. Daarnaast is het in het najaar vaak nat, ook hier zul je bij het aanschaffen van je mountainbike kleding rekening mee moeten houden. Zo zijn overschoenen, handschoenen en een thermo shirt geen overbodige luxe.  Bedenk daarom vooraf goed in welke omstandigheden je gaat fietsen en wat je van je materiaal (kleding) vraagt.

Merken

De keuze qua mtb kleding is enorm. Natuurlijk zijn er de bekende mountianbike kleding merken als Castelli, Craft, PEARL IZUMI, Gore Bike Wear, Sportful, Ultima en Vaude. Tegenwoordig hebben de fietsmerken ook allerlei kleding in hun assortiment. Fietskleding is vaak erg prijzig, aan de ene kant komt dit door de merken en aan den andere kant heeft het te maken met het materiaal. Er zijn zeker goedkopere alternatieven te vinden op het gebied van kleding. Zo heeft Rose bijvoorbeeld merkloze kleding in haar assortiment.Welke kleding je het beste kunt kopen hangt natuurlijk af van je wensen en eisen. Materiaal is hierin erg belangrijk keuze evenals duurzaamheid en comfort.

  

Soorten kleding

Als gezegd zijn er vele soorten mtb kleding stukken die je aan kunt schaffen. Van broeken, sokken en fietsshirts tot aan overschoenen, handschoenen, thermo shirts en regenjassen. Begin je net met fietsen zijn er in principe twee basis mountainbike kledingsets die je aan kunt schaffen. Deze sets kun je in de loop van de tijd uitbreiden met allerlei andere kledingstukken.

Zomeroutfit

Je zomeroutfit is qua kleding niet heel erg spannend. De belangrijkste benodigdheden zijn, fietsbroek met een goede zeem. Een fietsshort met korte mouwen, fietssokken en handschoenen (open of dichte handschoenen). Eventueel kun je nog een ondershirt aanschaffen die het zweet opvangt. Belangrijk bij het kopen van je zomeroutfit is dat je rekening houdt dat kleding goed moet kunnen ademen. Zeker wanneer je je flink aan het inspannen bent is het belangrijk dat de hitte goed kan worden afgevoerd. Daarnaast heb  je uiteraard nog een goed zittende fietshelm en fietsschoenen nodig. Meer over schoenen en helmen lees je hier.

MTBfan tip “fiets je nog niet zo lang dan kun je snel last krijgen van zadelpijn. Het merk Assos heeft broeken die zijn voorzien van een erg goede zeem.”

Winteroutfit

Je winteroutfit zal bestaan uit meer lagen dan je zomer outfit en natuurlijk moet het voldoen aan andere eisen. Belangrijk is om een goede winterbroek te kopen die je benen warm houden tijdens het fietsen. Zeker wanneer je van plan bent om in de vrieskou op pad te gaan is dit gewenst. Ook hier moet je er wel rekening mee houden dat het materiaal goed blijft ademen. Dit is nog belangrijker dan bij de zomerkleding. Wanneer je namelijk in de winter begint te transpireren en dit wordt niet goed afgevoerd, zal dit uiteindelijk in je kleding blijven zitten. Hierdoor koel je af en zal de werking van je broek (die je warm moet houden) verdwijnen.

Dit geldt overigens voor alle kledingstukken. Zorg dat het goed ademt. Naast een warme broek is het belangrijk om een thermo shirt aan te schaffen. Deze kun je onder je fietsshirt dragen en vangt het sweet op waardoor je lijf warm blijft. Verder kun je natuurlijk niet zonder een winterjack.  Omdat je hoofd in de winter ook flink kan afkoelen is het wellicht lekker om met een bandana te rijden. Tot slot kun je natuurlijk niet zonder goede winterhandschoenen, warme sokken en niet te vergeten overschoenen die je voeten lekker warm houden.

Welke merken, materialen etc. het meest geschikt zijn hangt af van je budget en eisen die je stelt. Wel kun je er vanuit gaan dat alle eerder genoemde merken van topkwaliteit zijn.

Het blijft natuurlijk altijd belangrijk om zelf je kleding te passen. Het Italiaanse Castelli bijvoorbeeld staat bekend om zijn strakke pasvorm en is daarom niet geschikt voor iedereen.

Aanbieders van online fietskleding zijn:

Comments are closed.

Spring naar toolbar