augustus 26, 2013 Comments (0) Marathons

Mountainbike Duitsland

Ben je op zoek naar uitdagende mountainbike routes in maar wil je hier niet uren voor moeten rijden, breng dan eens een bezoek aan de Duitsland. Duitsland kan wel worden gekenmerkt als het ideale land met tal van mountainbike mogelijkheden. In zuid Duitsland bevindt zich bijvoorbeeld het Zwarte Woud waar elk jaar de Trans Schwarzwald wordt verreden. Ten westen van Nederland ligt nog zo’n prachtig mountainbikegebied. Op zo’n 3 uurtjes rijden van Utrecht ligt het plaatsje Daun. Hier vindt elk jaar de Vulkan Bike Eifel marathon plaats. Deze eendaagse marathon is een erg geliefd onder veel Nederlandse marathonrijders. Mountainbike Duitsland is gegarandeerd genieten van de schitterende omgeving en leuke, uitdagende routes die er te rijden zijn.

Vulkanbike Eifel marathon

De Vulkanbike Eifel marathon vindt elk jaar plaats in de tweede week van september. Tijdens deze marathon heb je de mogelijkheid om vijf verschillende afstanden te rijden. De eerste twee (korte) afstanden zijn vooral voor beginners interessant. De kortste afstanden bestaan uit 20 kilometer met 550 hoogtemeters en 35 kilometers met 900 hoogtemeters. De andere drie afstanden zijn een stuk langer en vooral voor de getrainde bikers. De drie langste afstanden zijn:

  • 60 kilometer, 1300 hoogtemeters
  • 85 kilometer, 2000 hoogtemeters
  • 100 kilometer, 2300 hoogtemeters

Het profiel (inclusief hoogtemeters) voor de hele marathon ziet er als volgt uit:

Vulkanbike eifel highp

Omgeving

De omgeving van de Vulkanbike marathon staat bekend om haar prachtige natuur en natuurlijk om de overbekende maare. Dit zijn grote meren die honderdenjaren geleden zijn ontstaan door vulkaanasactiviteiten. Wat betreft mountainbike mogelijkheden en omgeving kenmerkt Daun zich door brede goed bereidbare paden en lange brede klimmen. Voor uitdagende singeltracks en spannende (steile) afdalingen moet je niet in Daun zijn. Het  is vooral lekker hard doorrijden! Zelf ga elk jaarlijks naar Daun om daar een week te trainen en rijd ik de nodige Duitse marathons. Buiten Daun, bijvoorbeeld in het Zwarte Woud zijn wel voldoende technische trails te vinden, maar tijdens de Vulkanbike Eifel zul je die niet snel tegenkomen.

Zwarte Woud

In zuiden van Duitsland vind je het Zwarte Woud. Net als in de omgeving van Daun een waar mountianbikeparadise. Elk jaar in augustus vindt hier de Trans Schwarzwald plaats. Deze loodzware 5 daagse is een waar spektakel voor iedere getrainde mountainbiker. Tijdens de vijf af te leggen etappes moeten er serieuze hoogtemeters worden afgelegd over serieuze afstanden. Onlangs hebben twee teamgenoten deze meerdaagse gereden.

Vrij mountainbiken in Duitsland

Wil je niet direct een georganiseerde marathon of meerdaagse rijden maar gewoon lekker je eigen rondjes maken, ook dan kom je ruim aan je trekken in Duitsland. Waar je in Nederland vaak vooraf gepijlde routes vindt (die zijn ook in Daun te vinden) zijn de routes in Duitsland voorzien van knooppunten. Dit betekent dat je niet perse een standaard ronde hoeft te rijden, maar dat je een route samenstelt door knooppunten met elkaar te verbinden. Voordeel hiervan is dat je het aantal kilometers dat je op een dag wilt afleggen zelf kunt bepalen. Wil je bijvoorbeeld een route van 50 kilometer maken dan is het een kwestie van de juiste knooppunten met elkaar verbinden. Wil je juist een langere afstand of veel hoogtemeters dan kun je dit dus zelf bepalen.

Gepijlde routes

Uiteraard hebben de lokale Duitse bikers wel een aantal mooie routes (knooppunten) samengesteld. Vijf routes die zeer te de moeite waard zijn zijn:

  • Tour 1 – Fünf Maare Tour – 58 km / 1509 hm
  • Tour 2 – Pelmer Runde – 73,4 km / 2014 hm
  • Tour 3 – Burgen-Schluchten-Maare – 59 km / 1300 hm
  • Tour 4 – Jungferweiher Runde – 31 km / 627 hm
  • Tour 5 – Gunderather Runde – 15 km / 367 hm
  • Tour 6 – Koul-Tour – 23,5 km / 638 hm

Daun routebordenMarkering

Voor mountainbikers geleden andere markeringsborden dan voor normale fietsers. Mountainbikers moeten letten op borden met onderstaande markering. Naast een herkenbaar mountainbike logo staat er vaak een nummer op dit bord. Op die manier kun je van knooppunt naar knooppunt rijden. Verder geeft de kleur van de pijl en het nummer, de zwaarte van de route aan. Blauw is makkelijk, rood is gemiddeld en zwart is zwaar.


Meer routes, meer informatie

Wil je meer informatie over de omgeving, te rijden routes en bezienswaardigheden ga dan langs de lokale VVV. Hier kun je mountainbikekaarten aanschaffen. Een andere mogelijkheid is het rijden van routes met behulp van GPS. Hiermee kun je vooraf routes inladen en op je navigatie rijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spring naar toolbar