juli 17, 2013 Comments (0) MTB tips

Mountainbike banden

Met de opkomst van de 29er is veel veranderd binnen de mountainbike tak. Zo is de ontwikkeling van alle specifieke mountainbike onderdelen erg hard gegaan. Ik heb het dan over voorvorken, velgen, remmen en natuurlijk mtb banden. In dit onderdeel gaan wij in op de ontwikkeling van mountainbike banden voor de 29er. Wat zijn bijvoorbeeld belangrijke eigenschappen en welke band is geschikt voor welke omstandigheid?

Grip en rolweerstand

Bij het mountainbike is het belangrijk dat je tijdens het rijden zoveel mogelijk grip hebt. Dit voorkomt namelijk dat je bij scherpe bochten of tijdnes steile afdalingen wegglijdt. Verder is belangrijk dat de rolweerstand minimaal is. Een lage rolweerstand zorgt er namelijk voor dat de snelheid die wordt ontwikkelt behouden blijft en wanneer je moet afremmen, je instaat bent in korte tijd snelheid te maken. Beide factoren grip en rolweerstand hangen nauw met elkaar samen en zijn ook te beïnvloeden. Een zachtere band zorgt voor meer grip (oppervlakte van de band wordt groter) maar zorgt ook weer voor meer weerstand.

Tijdens het mountainbiken wil je het liefst een band die zorgt dat beide eigenschappen in evenwicht zijn. Veel mountainbikebandenfabrikanten ontwikkelen dan ook banden die bestaan uit verschillende rubbersoorten (ook wel compounds genoemd) en voorzien de banden van verschillende profielen (voor o.a. de afvoer van zand, modder, etc).

 

Er zijn twee type banden:

 • Harde compound (kenmerk: lage rolweerstand, weinig grip)
  Een voorbeeld van een harde compound band is de ‘renegate’ van Specialiezed. Deze supersnelle band is perfect voor een drogeondergrond. De band heeft nauwelijks noppen (profiel) en is super snel. De grip daar in tegen is minimaal.
 • Zachte compound (kenmkerk: hoge rolweerstand, veel grip)
  Een voorbeeld van een zachte compound band is de ‘FatAlbert’ van Schwalbe. Grove noppen die zorgen voor enorm veel grip maar ook een hoge rolweerstand veroorzaakt. Dit maakt de band niet geschikt voor snelle xc of marathon wedstrijden.

Mtb banden vallen in principe altijd in een van bovenstaande types. Binnen deze types zitten grote verschillen. Naast de eigenschappen van banden hangt ook een deel af van het rijgedrag. Sommige vragen heel veel van een band (agressief en hoekig rijgedrag) en andere belasten de band niet of nauwelijks.

Bandenspanning

Welke bandenspanning de juiste is hangt erg af van het gewicht van de rijder. Ben je zwaarder zullen de banden van je mountainbike ook harder opgepompt moeten worden. Daarnaast is zoals eerder aangegeven de ondergrond van belang. De meeste mountainbikers hanteren een bandenspanning die ergens ligt tussen de 2,0 en 4,0 bar. Zelf rijd ik meestal met een bandenspanning die ligt rond de 2,3 bar.

Tubelss banden

Tubeless banden zijn zijn banden die niet zijn voorzien van een binnenband. De voordelen hiervan zijn natuurlijk gemakkelijk te benoemen. Geen binnenband betekent minder snel kans op lekrijden en natuurlijk minder gewicht. De werking van tubeless banden is als volgt: de velg wordt luchtdicht afgewerkt en is ook zo in elkaar gezet dat deze luchtdicht kan worden afgesloten. Het UST systeem van Mavic is momenteel de standaard voor Tubeless systemen.

Merken

Er zijn zeer veel verschillende merken mountainbike banden en dat maakt de keuze om tot een juiste band te komen best moeilijk. Elke type band wordt ontwikkelt door verschillende fabrikanten en verschillende merken. Zo heeft Specialized haar eigen banden die (in ieder geval bij de nieuwe modellen van Specialized) ook worden gemonteerd. Waarschijnlijk zijn de bekendste mtb banden toch die van Schwalbe. Zelf rijdt ik met een combinatie van Schwalbe en Noby Nic en van de meest voorkomende combinaties. Welke mountainbike band het meest geschikt is voor jou hangt natuurlijk af van je eisen en wensen. Onderstaand een overzicht van verschillende merken:

 • Schwalbe
 • Continental
 • Specialized
 • Ritchy
 • Kenda
 • Michelin

Test

Door veel verschillende fabrikanten wordt vaak getest voor welke ondergrond of omstandigheid welke band geschikt is. Daarnaast worden er door de bekende mountainbike-bladen vaak onafhankelijke testen uitgevoerd. Recent heeft Mountainbike Plus een interessante test met verschillende 29er banden uitgevoerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spring naar toolbar