juli 11, 2013 Comments (0) Trainingsadvies

Het basis uithoudingsvermogen, de basis voor succes!

Alvorens dit te verklaren allereerst een klein lesje in trainingsleer. Van de motorische basiseigenschappen kracht, snelheid, coordinatie, uithoudingsvermogen, is het uithoudingsvermogen voor fietsers de belangrijkste eigenschap. Dit uithoudingsvermogen kunnen we onderverdelen in het aerobe uithoudingsvermogen, wat betekent met zuurstof. Het anaerobe uithoudingsvermogen is de verbranding zonder zuurstof.

De verbranding zonder zuurstof levert veel energie en start als de verbranding met zuurstof niet toereikend is. In eerste instantie een gunstige ontwikkeling zou je zeggen. Echter de anaerobe verbranding gaat gepaard met overmatige lactaat oftewel melkzuurvorming. En dit substraat zorgt ervoor dat allerlei enzymprocessen in de spiercel geremd worden. Dikke benen krijgen is het gevolg. Het aerobe systeem gaat geleidelijk over in het anaerobe systeem, waar het anaerobe systeem de overhand krijgt, noemen we het anaerobe drempel gebied. Het aerobe verbrandingssysteem heeft twee brandstoffen namelijk de in het lichaam opgeslagen vetten en koolhydraten.

Bij een lichte inspanning is de vetverbranding dominant. Verhogen we de inspanning, dan zal ons lichaam steeds meer overschakelen op de verbranding van koolhydraten. De energiebron vet is bij de meeste van ons onbeperkt, iemand met een vetpercentage van 10% heeft genoeg brandstof voor 2 maanden bij zich. De koolhydraten zijn niet onbeperkt in ons lichaam aanwezig. Na ongeveer anderhalf uur redelijk intensief sporten, zonder verdere koolhydraat inname, is de koolhydraat bron uitgeput. Wat betekent dit voor de training en de bovenstaande stelling !

Als de traininingen, vooral aan het begin van het seizoen, vooral in het gebied van de vetverbranding plaatsvinden, dan zal dit systeem meer efficiënt gaan functioneren.Dit systeem noemen we het basisuithoudingsvermogen. De intensiteit van de training is dus laag, ongeveer 60%-70% van de formule van Karvonen. Voor de vergeetachtige onder ons, de formule luidt: hf max – hf rust x % trainingsintesiteit + hf rust. Als de vetverbranding efficienter functioneert, dan betekent dit dat de koolhydraten worden gespaard. Hieruit mag je dus concluderen dat je een bepaalde inspanning langer kunt volhouden met een hogere snelheid. En hier is het ons om te doen, of niet soms ?!!

Over Coen van Schijndel

Geboren 23-08-1961. Coen is gediplomeerd: Inspanningsdeskundige, trainer Coach B atletiek wieler/triatlontrainer en sportmasseur. Bijna 20 jaar is geleden is Coen gestart met Topvorm trainingsbegeleiding samen met bewegingswetenschapper Charles Verschuren. Topvorm test en begeleid duursporters van elk niveau. Meer informatie lees je op www.topvorm.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spring naar toolbar