juli 17, 2013 Comments (0) MTB tips

Fietsverlichting mtb

De wintertijd is in gegaan. Buiten is het koud, nat en snel donker deze dagen. Omdat je tocht lekker wilt blijven fietsen en trainen kun je niet meer zonder fietsverlichting. Op de fietspaden heb je vaak nog voldoende licht maar wil je de bossen in zul je toch echt goede verlichting op je mountainbike moeten hebben.

Lichtbundel

Natuurlijk wil je een brede lichtbundel hebben tijdens het fietsen. Hierdoor zie je wortels en oneffenheden goed en heb jij tijdens het fietsen veel zicht. Bekende merken fietsverlichting die een brede lichtbundel genereren zijn o.a. BBB, Sigma en AIM. BBB en AIM zijn daarbij twee type fietslampen die extra goed scoren op het gebied van lichtverdeling en zorgen hierdoor dat je goed zicht hebt tijdens het mountainbiken in het donker. Onderstaande MTB verlichting is heel geschikt voor in het donker:

Batterijen / accu

Een belangrijke overweging wil je fietslampen met batterijen of accu? De BBB lampen kun je bijvoorbeeld opladen met behulp van je laptop. Door de fietsverlichting aan te sluiten op je usb poort wordt deze vanzelf opgeladen. De gemiddelde laadtijd van de batterijen / accu’s is ongeveer 4 uur, dit moet je natuurlijk niet vergeten regelmatig te doen anders zit je tijdens je rit zonder licht. Nadeel van veel accu lampen is dat je vaak geen tweede accu voorhanden hebt. Deze wordt vaak niet extra meegeleverd. Je zult dus een tweede accu moeten bestellen of altijd moeten zorgen dat je accu ruimvoldoende is opgeladen. Voordeel van batterijen is dan ook dat je deze gemakkelijk mee kunt nemen. Mocht je fietsverlichting dan uitvallen kun je altijd een andere batterij gebruiken.

Lichtstanden

Het is natuurlijk fijn om zo veel mogelijk licht te kunnen voeren, maar in veel gevallen heb je dat niet nodig, omdat de straatverlichting al fel genoeg is, of omdat je de batterijen wilt sparen. Alle fietsverlichting (lampen) hebben meerdere standen, die de levensduur van de batterijen aanzienlijk verlengen. Daarnaast hebben veel lampen een knipperstand. BBB lampen hebben een extra functionaliteit waarop aangegeven wordt hoe veel batterij je nog hebt (en zo weet je direct hoe snel je uit het bos moet zijn).

Bevestingsbundel

Je fietsverlichting moet worden bevestigd aan het stuur al kunnen er ook lampen worden bevestigd aan je helm. BBB en PRO hebben bijv. beugels die je aan je stuur kan laten zitten en kun je het lampje er vanaf halen. Andere systemen zitten vast met een rubberbeugel die je in zijn geheel van je stuur moet verwijderen. Alle bevestingsbeugels zijn draaibaar waardoor je je fietsverlichting elke gewenste richting in kunt wijzen.

Waterdicht

Veel fietslampen zijn waterdicht. In ieder geval de lampen van AIM, PRO en BBB. Dit geldt niet standaard voor alle fietsverlichting. Let dan ook bij de aanschaf goed op of deze waterdicht is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spring naar toolbar