juli 17, 2013 Comments (0) MTB tips

Fietsnavigatie mtb

Steeds vaker komt het voor, mountainbikers met gps of fietsnavagatie. Handige en kleine apparaten die moeiteloos elk pad in het bos weten te vinden. Zo raak je nooit meer de weg kwijt op voor jou onbekend terrein. Maar niet elke fiets gps is hetzelfde en heeft dezelfde eigenschappen. Zo is er een groot verschil in prijs en bijbehorende eigenschappen van de fiets navigatiesystemen. Afhankelijk van je wensen kies je voor een goedkope of dure gps variant. Het is natuurlijk belangrijk dat elke fietsnavigatiesysteem bestand is tegen vocht en harde schokken op kan vangen. Zeker wanneer je op ruigterein gaat fietsen zal de navigatie tegen een stootje moeten kunnen. In hoofdlijnen heb je fietsnavigatie voor drie groepen fietsers:

  • Mountainbikers
  • Toerfietsers
  • Racefietsers

Welke fietsnavigatie is geschikt voor mij?

  • Waarvoor wil ik mijn navigatie gebruiken? Op de weg, in het bos of in het buitenland?
  • Bevestiging: zit de navigatie stevig? Kan deze tegen schokken, etc.
  • Gebruik: is de navigatie gemakkelijk te gebruiken (eenvoudig menu, bediening, etc).
  • Kaarten: Bevat de navigatie gedetailleerde kaarten en zijn deze ook in het buitenland te gebruiken?
  • Ontvangst en snelheid: hoe is de werking van de gps? Hoe is het bereik, etc.
  • Software: wordt het navigatiesysteem ondersteund door software, online community?
  • Extra functies: heeft de navigatie extra functionaliteiten.

Gebruikersdoel

Waarvoor dient de navigatie? Tijdens het wielrennen of tijdens het mountainbiken in de bossen? Wielrenners zijn gebaat bij goed kaartmateriaal. Om gemakkelijk plaatsen en wegen te vinden of om verreden toertochten te kunnen tracken. Mountainbikers daar in tegen rijden voornamelijk getrackt routes. Dit betekent dat wanneer andere mtb-ers een route hebben gereden gemakkelijk nagereden kunnen worden.

Bevestiging

Dit is vooral belangrijk voor mountainbikers. Voornamelijk deze groep fietst vaak onder extreme omstandigheden. Rotsen, steile afdalingen en boomwortels zorgen voor flinke klappen. Je wilt dan niet dat je je navigatie verliest. Kortom welke bevestiging is geschikt voor welke type rijder.

Gebruik

Navigatiesystemen kunnen complex zijn in gebruik. Gelukkig is deze markt al goed ontwikkelt en is software steeds meer gericht op gebruiksgemak. Zeker wanneer wij kijken naar fietsnavigatiesystemen als Mio en Garmin. Deze systemen maken gebruik van touchscreen en hebben een erg makkelijk en gebruiksvriendelijk menu.

Kaarten

Zijn er standaard kaarten aanwezig binnen het navigatiesysteem of moeten deze apart worden aangeschaft. Om welke kaarten gaat het? Europa, Benelux, etc. En hoe gedetailleerd zijn deze kaarten. Verder is het zaak om te kijken hoe het geregeld is met updates. Worden veranderingen van wegen automatisch geüpdatet of moet hier extra voor worden betaald?

Ontvangst en snelheid

De GPS ontvangst bepaalt hoe snel jouw locatie “op de kaart” bepaalt wordt. Om jouw locatie te bepalen heeft het navigatieapparaat 3 satellieten nodig, om de eerste ontvangst te versnellen is het verstandig om even stil te staan. De processorsnelheid bepaalt hoe snel de kaarten worden aangepast terwijl je rijdt. Het is natuurlijk enorm hinderlijk wanneer het kaartscherm achterblijft bij je daadwerkelijke positie. Moderne fietsnavigatiesystemen hebben van deze problemen nauwelijks last.

Software

Wordt er software bij de navigatie geleverd en is er online community? Garmin heeft o.a. goede online plugins waarmee je alle data (hartslag, gem. km, afstand, getrackte routes, etc.) kunt oploaden naar je garmin account (genaamd garmin connect). Dit is jouw persoonlijke account waarin je al jouw informatie kunt delen met andere Garmin gebruikers.

Extra functies

Zijn er nog extra functionaliteiten die afwijken ten opzichte van andere navigatiesystemen? Mio heeft bijvoorbeeld een functie verras me. Met deze functie voer je in hoeveel kilometer je wilt rijden en Mio komt dan met verschillende route suggesties. Leuk voor de afwisseling. Met Garmin kun je perfect trainingsschema’s opstellen. Routes opnemen op basis van tijd en proberen deze de week te overtreffen. Kortom elke navigatie biedt zijn eigen extra functionaliteiten.

Merken

Er zijn veel verschillende fietsnavigatie merken op de markt. Elk merk heeft zijn eigen specificaties en eigenschappen. Het bekendste fietsnavigatie merk is Garmin. Garmin heeft veel uiteenlopende navigatiesystemen met verschillende  functionaliteiten. Naast Garmin zijn er nog andere fiets navigatiesystemen. Deze varianten zijn misschien wat minder bekend maar zeker niet slechter en vaak ligt de prijs lager.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spring naar toolbar