september 24, 2014 Comments (1) MTB tips

Derailleurwieltjes vervangen

Het vervangen van je  derailleurwieltjes is geen heel ingewikkelde maar wel een belangrijke klus. Zijn je derailleurwieltjes vies of  versleten, dan loopt je ketting over de derailleurwieltjes heen, en kun je niet meer goed schakelen of fietsen. Kortom het is, net als bij het onderhouden van je ketting en andere de onderdelen, belangrijk om je derailleurwieltjes goed schoon te houden. Hoe je dit beste kunt doen lees je in onderstaande stappen.

Benodigdheden

  • 3mm inbussleutel
  • derailleurwieltjes van het juiste type
  • tube teflon of een flesje teflon olie en loctite

Stappenplan

We beginnen met de achterderailleur en dan het achterste derailleurwieltje ook wel lower pulley genoemd.

Stap 1: verwijderen van de ketting

Voordat je de derailleurwieltjes vervangt zul je als eerste de ketting moeten verwijderen. Schakel je ketting achter op het kleinste

tandwiel en voor op het grootste tandwiel. Je ketting ligt nu in een rechte lijn en is in de meest ontspannen stand. Als je ketting verbonden is met een speedlink maak je de ketting los door de speedlink te verwijderen. Hiervoor heb je speciale tangen. Nadat je de ketting heb verwijdert, verdwijnt de spanning van de achterderailleur en heb je ruimte om de derailleur en de derailleurwieltjes schoon te maken.

Stap 2: het loshalen van de derailleurwieltjes

Het losmaken van de derailleurwieltjes is heel gemakkelijk. Met behulp van een 3 mm inbussleutel draai je de derailleurwiel los. Let op op een van de derailleurwieltjes zie je de tekst “lower pulley”, dit is het derailleurwieltje wat onderaan de derailleur bevestigd is. Wanneer je alles weer gaat monteren is het belangrijk dat deze weer onderaan de derailleur bevestigd wordt. Zoals je op de foto rechts kunt zien is het regelmatig en op tijd vervangen van je derailleurwieltjes belangrijk. In mijn geval was ik tijdens een rit te laat en draaide mijn ketting volledig over het wieltje heen. Duidelijk te zien dat er geen vertanding meer zichtbaar is.

Stap 3: schoonmaken of vervangen van derailleurwieltjes

Wanneer je derailleurwieltjes zo zijn versleten als op de foto dan is het zaak om deze te vervangen. Zijn je wieltjes nog wel goed (voldoende vlakke vertanding) maar zijn deze alleen vies dan moet je ze goed schoon maken. Hiervoor kun je het beste een droge doek gebruiken en eventueel wat wasbenzine. Leg de derailleurwieltjes in de doek en wrijf deze schoon. Zorg ervoor dat al het modder en vuil is verwijderd. Let op de lager van de wieltjes zijn verzegelt alleen is het wel zo dat deze zegel niet vast zit. Dit betekent dat het vet in de lagers ook vies kan worden. Pas daarom op dat je niet het vet uit de lagers verwijderd en zorg dat je regelmatig de lagers voorziet van nieuw vet.

Goed om te weten dat bij nieuwe derailleurwieltjes het ook nog wel eens wil voorkomen dat de lagers minimaal zijn voorzien van lagervet. Dit kun je achterhalen door de zegel van de lagers te verwijderen . Bij onvoldoende vet gebruik kun je zelf kogellagervet toevoegen. Daarna zegel erop en wieltje monteren.

Stap 4: het monteren van de derailleurwieltjes

Zoals je de derailleurwieltjes hebt losgemaakt zo monteer je deze ook weer. Let als gezegd op de het wieltje met de tekst “Lower Pully” onderaan wordt gemonteerd. Bij het monteren is het nog raadzaam om de derailleurbouten te voorzien van loctite. Dit voorkomt twee dingen namelijk: en het lostrillen van de bout en het voorkomt dat de bout kan oxideren waardoor je deze na verloop van tijd niet meer los kunt draaien. Nu je wieltjes weer zijn bevestigd is het een kwestie van de ketting opnieuw bevestigen, je kettingsmeren en je kunt weer lekker biken.
Derailleurwieltjes kopen

Bij deze aanschaf van je derailleurwieltjes is het vooral belangrijk om te kijken naar het type derailleur. In mijn geval heb ik een Xo Sram derailleur. Dit betekent dat ik hiervoor Xo derailleurwieltjes moet bestellen. Tip: het merk taxc en een aantal andere fabrikanten leveren goedkopere varianten derailleurwieltjes. Dit scheelt je een hoop geld. Een nadeel kan zijn dat deze wieltjes van mindere kwaliteit zijn en daardoor sneller slijten. Voordeel is dan weer dat je meerdere setjes kunt kopen.

Goedkope aanbieders van derailleurwieltjes zijn: 

Veel plezier met biken.

One Response to Derailleurwieltjes vervangen

  1. Marc schreef:

    Dus ook die alu dekseltjes van de loopwieltjes halen en die invetten alsmede dat busje dat je los kan drukken uit het wieltje?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spring naar toolbar