juni 10, 2013 Comments (0) Beginnershoek

Tweedehands mountainbike

In een eerder artikel heb ik al geschreven wat en waar je op moet letten bij het kopen van een mtb. De boodschap in dit artikel was vooral dat je erg veel research moet doen,  veel moet vragen en moet testen. Uiteraard geldt dit ook voor beginnende mountainbikers, maar hier gelden toch nog wat andere regels!

Mountainbikes in een lager segment

Als beginnende mountainbiker zullen de meeste niet direct een hele dure mtb aanschaffen. Je wilt toch eerst echt ondervinden of je de sport zo leuk vindt dat je dit vaker gaat doen. Omdat je dat nog moet ontdekken is het verstandiger om te beginnen met een tweedehands mountainbike of een kwalitatief goede mountainbike voor een mooie instapprijs. Dit betekent een je mountainbike een degelijke afmontage moet hebben en de prijs en kwaliteitsverhouding ok zijn. Voordeel van tweedehands mountainbike is dat deze vaak nog goedkoper zijn qua aanschaf. Er is echter een groot nadeel namelijk de staat van de fiets. Omdat je waarschijnlijk nog niet veel kennis hebt is het moeilijk om in te schatten of je een goede bike of toch een miskoop hebt aangeschaft.

Tweedehands mountainbike kopen

Wanneer je van plan bent om een tweedehands mountainbike aan te schaffen is het in ieder geval belangrijk om op een aantal zaken te letten.

Staat van het frame en framemaat

Is het een aluminium frame dan heb je niet zo snel iets te vrezen. Maar kijk wel goed of je geen opvallende beschadigingen (deuken) etc. ziet. Bij Carbon is het zaak om er zeker van te zijn dat het frame geen scheuren heeft. Nu is dit helaas niet altijd waar te nemen bij een tweedehands mtb. Naast het frame zelf is de maat heel belangrijk. Hoe zit jij op de fiets en wat is de lengte van het frame? Niet elke fiets (vanzelfsprekend) is geschikt voor iedereen. Om jou juiste maat te achterhalen kun je gemakkelijk een rekensommetje gebruiken. Meer daarover lees je hier!

Drive train

Wat het drive train is kun je hier uitvoerig lezen. Kort gezegd komt het neer op alle bewegende onderdelen van je mountainbike. Het zaak om goed te kijken naar de ketting. Wat is de staat, zijn de schakels niet bijna of helemaal versleten. Is de cassette in goede staat (geen bramen e.d.) en hoe zijn de kettingbladen eruit? Is de vertanding puntig of nog vlak (dat moet het geval zijn). Wanneer je hier niet op let kan het namelijk zijn dat je kort na de aanschaf van je 2e hands mtb direct alles moet vervangen. Dat zijn over het algemeen dure grappen.

Voorvork

Bij de voorvork draait het vooral om het onderhoud en dempers. Is de voorvork altijd goed onderhouden (vraag eventueel bonnen van het onderhoud) en zijn er geen bramen of is er slijtage zichtbaar? Duw de voorvork ook goed in. Loopt dit soepel kortom veert de vork gemakkelijk en soepel in of hoor je raar geluid en gaat het moeizaam.

Remmen

Wat voor een remsysteem zit er op de mountainbike? Een goedkope set of juist een wat duurdere? Magura en Formula zijn remmen van hoogwaardige kwaliteit. Hoe duur zijn de remblokken die je moet vervangen?

Merk

Het laatste punt van deze korte checklist is merk. Van welk merk is de mountainbike die jij op het oog hebt? Er zijn namelijk een aantal hoogwaardige mountainbikes die je relatief goedkoop kunt aanschaffen. Bekende en kwalitatief hoogwaardige merken die wel een aantrekkelijke prijs voeren zijn o.a. Cube, Bulls, Trek, Sensa en Giant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spring naar toolbar